ESD nedir ?

Esd-nedir

ESD nedir ?

Esd nedir ? Elektro statik deşarjı insan vücudundan ani bir şekilde anakart üzerine geçiş sağlaması ile günümüzde bir çok elektronik kart zarar görmektedir. Geçmişten günümüze bilim insanları bu durumu ortadan kaldırmak için çalışmalar yapmaktadır. Genel olarak videolarda karşınıza çıkan mavi renkteki bileklikler bu amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Teknisyenin koluna takmış olduğu bileklik tek başına yeterli sayılamaz aynı zamanda çalışma masasıda alınması gereken önlemler vardır.

Online Whatsapp hatlarımızdan 0(551) 452 14 39 – 0 (531) 498 79 37 saat 09:00 – 21:00 saatleri arası ücretsiz olarak destek alabilirsiniz. Firmamızda iPhone, iPadSamsung, Lg, Sony, Asus, Huawei, General Mobile, Xiaomi, LenovoCasperHTC, Meizu , Nokia markaların ekran değişimi,ön cam değişimi,anakart tamiri,sarj soket değişimi vb. birçok onarım yapılmaktadır.

ESD nedir ?

ESD Elektrostatik deşarjın (boşalma) kısaltmasıdır. Statik elektrik deşarjları her gün yaşayabildiğimiz bir dizi fiziksel olaydır. Statik yükler; iletken ve iletken olmayan maddeler üzerinde olabileceği gibi insanlar üzerinde de oluşabilir. İnsan vücudu bir direnç olduğu kadar aynı zamanda bir kondansatördür. İnsanlar; yürüme esnasındaki sürtünmeler, araçlara inip- binme, masada çalışırken, giyilip-çıkarılan elbiseler vb. gibi günlük aktiviteler sırasında (+) veya (-) elektrik yükü ile yüklenirler. Günlük hayatta tokalaşırken, kapı koluna dokunulduğunda çarpılma hissi yaşanılır. Tüm bu oluşumlar insan üzerinde biriken elektrostatik yükün boşalmasıdır (deşarj). Esd nedir ? Bizler günlük hayatımız içerisinde gerçeklesen deşarj (boşalma) olayının farkına çoğunlukla varamayız. Çünkü; hissetmek için 3000’den fazla Volt, duymak için 5000 Volt ve görmek içinde 10.000 Volt deşarj gereklidir.

ESD’ ye Karşı Alınacak Önlemler

Bütün iletkenler ve çalışma alanı içerisindeki personel, toprak ile doğrudan bir temas halindedir. Bu temas, bütün iletkenler ve çalışan personel arasında eşit bir potansiyel oluşturur. Topraktaki gerilim potansiyeli ( O ) sıfırdan büyük bir değerdir ve diğer bütün elemanlarda ayni potansiyele sahiptir. Söz edilen bu potansiyele karşı sürekli olarak koruma önlemi alınmalıdır. Bütün çalışma alanı ( EPA ), hassas ve dikkat çekici ESD sembol ve işaretleri ile korunmuş ve personel alana girmeden önce işaretlemeler yapılarak çalışma alanı ESD den korunmalıdır. Esd nedir ? Yapılan işlemlerde gerekli olan yalıtım ve izolasyon, iletkenlerin elektron akışını engellemek içindir ve böylelikle bir anlamda iyonizasyon sistemi sağlanmış olur. ESD korumalı bir dış alanda hassas ESD poşeti, triboelektrik şarjına karşı bir faraday kafesi gibi bir koruma kalkanı oluşturur. Bu poşetler elektrostatik alanlardan ( EPA ) deşarjdan ve bunun toprağa geçmesine karşı korumalıdır. Personel ve ziyaretçiler çalışma alanı içerisine girerken; bileklik ya da topuk bandı, eldiven veya parmaklık takarak topraklama sağlanmalıdır, Düzenli olarak ESD önlükleri giyilmelidir, çalışma noktaları ve dökümanlar bir koruyucu içerisinde tutulmalıdır. Silikon içeren temizleyiciler kullanılmamalıdır. Çünkü bu gibi maddeler izolasyonlu tabakanın iletkenliğini veya dissipative özelliği olan malzemenin düzgün işlev görmesini engeller, ESD örtülerini temizlemek için; statik dissaative ve solüsyon içeren ESD’ li temizleyiciler kullanılmalıdır. Personel güvenliği açısından eskiyen veya bozulan malzemenin yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Hatalı toprak kesici ve diğer güvenlik korumaları üzerinde önemle durulmalıdır. Bununla beraber çalışanlar her nerede olurlarsa olsun sürekli olarak elektriksel kaynaklarla temas halindedir. ESD kontrol çevre dizaynı( işaretlemeler ), ürün teftiş, test, depolama, yükleme, kullanım, bakim, yenileme ve tamir hususları için detaylı bir çalışma gerekmektedir.

Leave A Comment

WhatsApp Destek
1
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim ?